STPS:n F-9 juniorit juhlivat mestaruutta LAUTP:n syysturnauksessa

Markus Ihalainen
16.9.2015

STPS:n 2006-syntyneden joukkue osallistui sunnuntaina 13.9. Lautp:n järjestämään turnaukseen kilpasarjaan Lappeenrannassa.

Turnaus pelattiin ensi vuoden säännöillä eli 8 v 8-muodolla. Mukana turnauksessa olivat järjestäjäseura Lautp kahdella joukkueella, STPS sekä Pepo Lappeenrannasta.  Turnauksessa pelattiin yksinkertainen alkusarja jonka jälkeen lohkon 1. ja 2. kohtasivat toisensa finaalissa ja 3. ja 4. pronssiottelussa.

Ensimmäisessä ottelussa STPS kohtasi Lautp:n joukkueen. Ottelu alkoi Lautp:n hienoisella painostuksella mutta STPS kesti alun ja ottelun lopussa Lautp:n maalivahdin pitkien kaaripalloista johtuneen paineen hyvin. STPS oli ottelussa pelaavampi joukkue. Joukkueelta onnistui erityisesti pallon kierrättäminen alakautta toiselle kenttäpuoliskolle jolloin vastustajan prässi saatiin purettua hyvin ja ilman paniikkia. STPS sai tehtyä ottelussa riittävät maalit ja kun puolustus hoiti oman tehtävänsä mallikkaasti oli lopputulos STPS:lle 2-0.

Seuraavassa ottelussa vastassa oli Lautp:n vihreä joukkue. Etukäteen Lautp:stä ei ollut tiedossa juuri muuta kuin se, että toinen joukkue on todennäköisesti kova. Se, kumpi joukkueista on se kovempi ei ollut tietoa. STPS pelasi toisen ottulunsa heti ensimmäisen perään joten pelaajilla oli jo kohtuullinen alkulämmin alla. Heti ottelun alussa huomasi, että STPS on hallitsevampi joukkue. Pallo liikkui alakerassa ja toisella kolmanneksella hyvin mutta maalipaikoissa vastuuta alettiin siirtelemään ja syöteltiin poikittain selkeissä vetopaikoissa. STPS sai kuitenkin pallon liikkumaan toisella jaksolla paremmin ja pelaajat alkoivat kokeilla maalipaikoista rohkeammin omia ratkaisujaan. Näin loppulukemiksi kirjattiin 5-0 STPS:lle.

Kolmannessa ottelussa vastassa oli Pepo Lappeenrannasta. Peposta tiedettiin etukäteen, että joukkueessa on taitavia yksilöitä. Pepo olikin pelaava joukkue joka liikutteli palloa hyvin ja muutaman pelaajan henkilökohtainen taitotaso pisti silmään. STPS pelasi kuitenkin joukkueena hyvin ja pallo liikkui välillä näyttävästikin pelaajalta toiselle. Loppulukemat kirjattiin STPS:lle 2-0.

Näin STPS oli varmistanut loppuottelupaikkansa. Vastaan asettui Lautp:n joukkue joka kohdattiin aamun ensimmäisessä ottelussa.

Loppuotteluun lähtiessä oli havaittavissa pelaajissa pientä väsymystä. STPS oli liikkeellä tasan kahdeksalla pelaajalla joten vaihtopelaajia ei ollut. Kaikissa peleissä teemana joukkueella oli ollut pallon liikuttaminen ja kaverin auttaminen (liikkuminen pelattavaksi ja puhuminen). Lisäksi puhuttiin, että lähdetään pelaamaan puolustuksen kautta, jokainen pelaaja hoitaa ensiksi puolustusvelvoitteensa ja sen jälkeen vasta katsotaan onko mahdollisuutta lähteä hyökkäykseen mukaan. Teemalla pyrittiin vähentämään pelaajien pitkiä ja raastavia kuljetuksia jolloin pelaajat eivät kuluta itseään loppuun alkusarjan peleissä.

Loppuottelu oli tasainen. Molemmilla joukkueilla oli maalipaikkoja, STPS:llä tosin vaarallisempia. Ensimmäisen jakson jälkeen peli oli 1-0 STPS:lle. Toisella jaksolla diesel sitten loppui STPS:n pelaajilta ja viimeinen 6-7 minuuttia olikin todella väsynyttä puolustustaistelua. Tällöin pelaajilta nousi esiin uusia puolia jotka ovat kesän aikana hiukan nostaneet jo päätään: 1. pelaajat ymmärsivät puolustuksen merkityksen. Oman hyökkäyksen päätyttyä koko joukkue laskeutui vastustajan hyökkääjien ja keskikentän tasolle jolloin saatiin estettyä vastustajan pitkien avausten tuoma ylivoima omalla puolustusalueella. 2. pelaajat neuvoivat toisiaan. Useampi pelaaja alkoi kommunikoida kentällä jakaen vastustajan pelaajia sekä varoittamalla lähestyvästä vastustajasta. Loppujen lopuksi STPS piti pintansa väsyneenäkin ja finaali jää historiaan STPS:n 1-0 voitolla.

Päivä oli pitkä ja rankka pelaajille mutta lopputulos oli loistava. Pelaajat jaksoivat pelata ilman vaihtopelaajia ja päivän aikana oli havaittavissa halua ja tahtotila voittaa otteluita. Jokainen pelaaja pelasi joukkueen eteen välittämättä kolhuista joita pelien aikana sattui. Tämä oli todella kova suoritus!

Joukkueessa pelasivat: Jimi Pulkkinen, Tino Pennanen, Valtteri Jalkanen, Tino Konnu, Kari Kerman, Eetu Ruuskanen, Jasper Tervonen sekä Joonas Heikkinen.